U Industrijskoj zoni Bakar na Kukuljanovu otvorena je prva punionica za ukapljeni prirodni plin (LNG, UPP) u Hrvatskoj. Tako je ostvaren još jedan važan korak k uspostavi infrastrukture za alternativna goriva u Hrvatskoj.


Punionicu je 5. prosinca ispred nositelja aktivnosti na stvaranju preduvjeta za korištenje alternativnih energenata u prometu Republike Hrvatske otvorio pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Alen Gospočić, koji je istaknuo kako resorno Ministarstvo daje punu podršku ovakvim i sličnim projektima te podupire međunarodnu suradnju u području razvoja infrastrukture za alternativna goriva. Uz Gospočića, svečanosti su nazočili i Domagoj Validžić, pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike, Massimo Broglia, ataše Generalnog konzulata Talijanske Republike za gospodarstvo i energetiku te Claudio Cannacini, diektor Butan plina za Hrvatsku, koja je članica SHV grupe - najveće europske energetske tvrtke, kao i predstavnici Grada Bakra.


 
Projektom ukupne vrijednosti 2.475.400 eura, koje je sufinancirali partneri - Butan plin Slovenija i Hrvatska, obuhvaćene su tri punionice za LNG na području Slovenije i Hrvatske - Sežana, Kukuljanovo i uskoro Ljubljana.

S punionicom u Rijeci Hrvatska se napokon uključuje u europski projekt Blue Corridor i postaje dijelom europske infrastrukture punionica za LNG kao alternativno gorivo s niskim udjelom ugljika za teška cestovna vozila.

Projekat tako pridonosi snažnijem korištenju UPP-a (LNG) u teškom teretnom prometu, što ima pozitivan ekonomski učinak (jeftinije gorivo), a kao alternativno gorivo s niskim udjelom ugljika ima pozitivan učinak na okoliš (manje štetnih plinova).

Predviđeno je da do 2030. godine punionice LNG-a za teretna vozila bit će izgrađene uz auto-ceste u Zagrebu, Zadru, Splitu, Slavonskom Brodu, Osijeku i Pločama u okviru europskog projekta Blue Corridor.


Tijekom programa IVECO je premijerno prikazao svoj novi model Stralis NP, opremljenog s dva LNG spremnika kapaciteta 540 litara, odnosno s ukupnim kapacitetom od 1.080 litara, čime je uspio postići autonomiju kretanja i do 1.600 kilometara.